Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
ANADOLUHİSARI
Yedi dönümlük bir alanı kaplayan ve bulunduğu bölgeye adını veren Anadoluhisarı'nın ilk yapısı, I. Bayezid (Yıldırım) tarafından 1394-1395 yıllarında ileri karakol olarak yaptırılan bir iç kaledir. Bu iç kaleye, Sultan II. Mehmet ( Fatih) tarafından, karşısındaki Rumelihisarı ile benzerlik taşıyan üç burç takviyeli geniş bir Hisarpeçe eklenmiştir. Döneminde yapılış amacı fethi planlanan İstanbul'a bir tehdit oluşturmak ve Göksu Vadisi ile Boğaziçi sahilini kontrol etmektir.
İç Kale, tek bir burç, dört yuvarlak kule ve iki dikdörtgen göğüsleme ile sağlamlaştırılan surdan oluşmaktadır. Sur, burcu (Bayrak Kulesi) deniz tarafından üç yönden çevrelenmektedir. 1926-1928 yılları arasında İstanbul Belediyesinin yaptığı onarımlar sırasında Sultan II. Mehmet dönemine (1451-1481) tarihlenen Hisarpeçe'nin iki büyük kapısı yıkılmış ve Anadoluhisarı'nın içinden bugünkü boğaz sahil yolu geçirilmiştir.
RUMELİHİSARI
Sarıyer ilçesi sınırları içerinde yer alan ve bulunduğu bölgeye adını veren Rumelihisarı, Sultan II. Mehmet (Fatih) tarafından İstanbul Boğazı'ndan geçişleri kontrol etmek amacı ile Anadoluhisarı'nın karşısında Boğazın en dar ve akıntılı kısmına inşa edilmiştir.
Rumelihisarı'nın inşaatı, 1452 yılının Nisan-Ağustos ayları arasında 4 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanmıştır. Hisarın planının Mimar Muslihüddin Ağa tarafından çizildiği sanılmaktadır. Deniz kenarındaki büyük kulenin inşaatı Vezir-i Azam Çandarlı Halil Paşa, güneybatıdaki kulenin inşaatı Zağanos Paşa, kuzeydeki kulenin inşaatı ise Saruca Paşa denetiminde yaptırılmıştır. Sultan II. Mehmet de Hisarpeçe (Siperli Kale Önü Yapısı) ile büyük kuleleri birbirine bağlayan surların yapımına nezaret etmiştir.
Rumelihisarı'nın adı Fatih Vakfiyelerinde "Kulle-i Cedide", Neşri tarihinde "Yenice Hisarı"; Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade ve Nişancı tarihlerinde "Boğazkesen Hisarı" olarak geçmektedir. Beş kapısı bulunan hisarda iri, orta ve küçük çapta ve değişik şekillerde 15 kule mevcuttur.
Hisarın iç avlusunun ortasında yer alan Bizans devrinde yapıldığı sanılan sarnıç kalıntısı üzerine Fatih Sultan Mehmet tarafından Ebulfeth Camii yaptırılmıştır. 1509 yılında İstanbul'un geçirdiği bir afet sonucu bu cami kendiliğinden yıkılmıştır. Afet sırasında tüm yapı da büyük zarar görmüş ancak hemen onarılmıştır. Bunu yanı sıra hisarın III. Selim döneminde de (1789-1807) onarım gördüğü bilinmektedir. Cumhuriyet döneminde ise 1953-1958 yılları arasında restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Bu süreçte, büyük bir restorasyon geçiren Rumelihisarı bugünkü halini almış ve 1961 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Son yıllarda Hisara camii tekrar eklenmiştir.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!