Ana içeriğe atla

ŞEREFİYE SARNICI

      Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
Şerefiye Sarnıcı, 428 ve 443 tarihleri arasında İmparator II. Theodosius tarafından, Bozdoğan Kemeri ( Valens Su Kemeri) vasıtasıyla su depolamasını sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. Belgrad Ormanı ve civarındaki su kaynaklarından, Bozdoğan Kemeri kanalı üzerinden "Nymphaeum", "Zeuksippos Banyoları" ve "Büyük Saray'a" su taşınmaktaydı. Bu su dağıtım işlemi Şerefiye Sarnıcı'nın yapımına öncülük etti. Sarnıç 4. yüzyılda yapılan Binbirdirek sarnıcı ve daha sonra 6. yüzyılda yapılan Yerebatan Sarnıcı ile birlikte İstanbul'un su ihtiyacını yüzyıllar boyunca karşılamıştır.
     İstanbul'un Çemberlitaş semti, Binbirdirek Mahallesi Piyerloti Caddesi üzerinde bulunan tarihi yapı; eski belediye konservatuvarı, sonra Eminönü Belediyesi'nin eski binasının hemen altında yer almaktadır. 1910'larda sarnıcın üzerine Arif Paşa Konağı yapılmış. 1950'li yıllarda Eminönü Belediye Binası yapılmıştır. 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, bu bina yıkılmış ve tarihi yapıya ortaya çıkarılmıştır.

      Sütun sayısı ve yüzölçümü, Yerebatan ve Binbirdirek sarnıçlarından daha küçük olup, alan ebatları 45×25 metredir. Çatı 9 metre yüksekliğinde, 32 adet mermer kolon tarafından desteklenir. Sarnıç, Constantinus ve Theodosius olarak anılsa da genellikle Şerefiye ismi kullanılmaktadır. Yerebatan ve Binbirdirek Sarnıçları arasındaki bağlantı gibi, bu sarnıcın da Binbirdirek Sarnıcı'na bağlantılı olduğu tespit edilmiş ve bu konuda ayrıntılı çalışmalar devam etmektedir.
     Sarnıç günümüzde etrafında bulunan betonarme yapıların sökülmesi ile birlikte, çevre düzenlemesi sonrası arkeolojik bir park haline dönüştürülmüştür. Tarihi yapının iç ve dış kısmı aslına uygun bir görünüme kavuşturularak dış cepheye giydirilen çelik konstrüksiyon ve cam yüzey ile tarihi eser korunaklı hale getirilmiştir. Tamamen şeffaf olan yapıya girişler ve çıkışlar Piyerloti Caddesi'ndeki ön cepheden sağlanmaktadır.  Sarnıç 21 Şubat- 22 Nisan 2019 tarihleri arası "Araf" heykel sergisine ev sahipliği yapacak. Sergide Osmanlı, Selçuklu ve Ahlat mezar taşlarının heykellerini görebilirsiniz.
😊DİP NOT: ŞEREFİYE SARNICI ÜCRETSİZDİR (2020 itibariyle ücretli olmuştur.). MUTLAKA  ZİYARET EDİN😊Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!