Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
KAHİRE KONFERANSI
Moskova Konferansında ABD, İngiltere ve Sovyet Rusya'nın hükümet başkanları arasında bir toplantı yapılması karar verilmiş. İngiliz ve Sovyet işgali altında bulunan Tahran'da yapılması uygun bulunmuştur. Ancak Roosevelt ve Churchill kendi arasında gelişmeleri konuşmak için Kahire'de bir araya gelmiştir.
Uzak Doğu gelişmeleri ele alınacağından Çin Devlet Başkanı Çan Kay-Şek de toplantıya davet edilmiştir. Kahire Konferansı 22-26 Kasım 1943 tarihlerinde yapılmış ve Japonya ile yapılacak barış anlaşmasının koşulları görüşülmüştür. Kesin bir sonuca varılmayan konferansta bu üç devlet Japonya'ya, ele geçirdiği Pasifik Adaları, Mançurya, Çin ve Formasa'yı boşaltması için baskı yapma kararı almışlardır.
TAHRAN KONFERANSI
Roosevelt, Churchill ve Stalin arasında 28 Kasım-1 Aralık 1943 tarihinde Tahran'da yapılan konferansta Moskova Konferasnında dışişleri bakanlarının aldıkları kararlar onaylanmıştır. Müttefiklerin İran'dan askerlerini çekmesi, İran'ın bağımsızlığına saygı gösterilmesi ve yardım yapılması konuşulmuştur.
Türkiye'nin savaşa sokulması, Fransa'da ikinci cephenin açılması, Polonya sınırının tespiti, kesin zafere kadar birlikte çarpışmanın sürdürülmesi, savaştan sonra barışın korunması için uluslararası bir örgütün kurulması kararlaştırılmıştır.
Churchill ve Roosevelt Tahran dönüşünde Türkiye Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile görüşerek Türkiye'nin savaşa girmesini istemişlerdir. Savaş dışı politika izleyen Türkiye savaşa yeterli hazırlıklarının olmadığını söyleyerek politikasını devam ettirmiştir.
YALTA KONFERANSI
Müttefik Devletler arasında yapılan konferanslarının sonuncusu 4-11 Şubat 1945 tarihinde Yalta'da ( Kırım) yapılmıştır. Yalta Konferansı, Normandiya Çıkarmasından sonra artık savaşın Müttefiklerin zaferiyle bitmek üzere olduğu bir dönemde toplanmıştır.
Roosevelt, Birleşmiş Milletler örgütünün kurulmasını, savaştan sonra Amerikan askerlerinin Avrupa'dan çekilmesini ve Sovyet Rusya'nın Japonya'ya savaş açmasını istemiştir. İngiltere savaştan sonra öncelikle Almanya ve Polonya sorunlarının çözülmesini, Balkanlar'da ve İran'da İngiliz nüfus varlığıyla ilgili konuların görüşmesini istemiştir. Sovyet Rusya ise Almanya'da güvenlik önlemi alınmasını, Almanya'dan savaş tazminatı alınmasını ve Uzak Doğudaki hakimiyeti konusunda isteklerde bulunmuştur.
Yalta Konferansında: Sovyetler Birliği'nin Uzak Doğu savaşına katılmasını, Almanya'nın kayıtsız şartsız teslim olana kadar askeri harekatın sürdürülmesini, üç devletin silahlı kuvvetlerinin Almanya'nın birer bölgesini işgal etmesini, merkezi Berlin olmak üzere bir Merkez Kontrol Komisyonu'nun kurulmasını, Almanya'nın savaş tazminatı ödemesini, 25 Nisan 1945'te San Francisco'da Birleşmiş Milletlerin kurulması amacıyla bir konferansın toplanmasını ve bu konferansa Mihver devletlerine savaş açmış ülkelerin katılmasını kararlaştırmışlardır.
POSTDAM KONFERANSI
Almanya'nın savaştan çekilmesinden sonra, 17 Temmuz-2 Ağustos 1945 tarihleri arasında Berlin yakınlarında bulunan Postdam'da ABD, İngiltere, Sovyet Rusya'nın katılımıyla bir konferans düzenlenmiştir.
ABD'yi Roosevelt öldüğü için onun yerine geçen Truman, İngiltere'yi konferansın ilk yarısında Churchill daha sonra yapılan seçimle yeni başkan olan Clement Attle, Sovyet Rusya'yı ise Stalin temsil etmiştir.
ABD halkı Avrupa'daki Amerikan askerlerinin geri dönmesini istemiştir. Hükümet ise askerinin çekince oluşacak boşluğu Rusya'nın dolduracağı endişesi ile buna yanaşmamıştır. Konferansta başta Almaya'nın geleceği olmak üzere Polonya, İtalya, Avusturya meseleleri ağırlıklı yer tutmuştur. Devletler arasındaki çıkar çatışmaları müttefikler arasında anlaşmazlıkları şiddetlendirerek açığı çıkarmıştır. Dünya iki nüfuz alanına ve iki bloğa ayrılmaya başlayarak yeni bir döneme girilmiştir.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!