Ana içeriğe atla

İstanbul'daki Osmanlı Sarayları

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!

 Osmanlı Devleti İstanbul'un fethinden sonra İstanbul için imar faaliyetlerine geçti. Kiliselerin camiye çevrilmesinden sonra yeni saraylar yapılmaya başlandı. İlk Osmanlı Sarayı bugün İstanbul Üniversitesinin bulunduğu Beyazıt Meydanındaydı ancak günümüze ulaşamamıştır.
   Topkapı Sarayı ise 1478 yılında inşasına başlanmış ve Abdülmecit dönemine kadar ekleme yapılarak bugünkü halini almıştır. 700 dönümlük bir alanı kaplamaktadır.  Topkapı Sarayı, Divan-ı Hümayun, Harem, Enderun, Hazine, Mutfak ve Mescitlerden oluşmaktadır.  Bunların yanında Topkapı Sarayının içerisinde; Revan Köşkü, Bağdat Köşkü,Sofa Köşkü diğer adı Mustafa Paşa Köşkü ve Mecidiye Köşkü vardır.  İlerleyen günlerde Topkapı Sarayının bölümlerini tek tek anlattığım bir yazıyı yazacağım.
Sofa Köşkü iç görünüm
   Topkapı Sarayının ardından 1843-1856 yılları arasında Mimar Garabet Balyan tarafından yapılan Dolmabahçe Sarayı gelir.

 Dolmabahçe Sarayı, Mabeyn, Muayede Salonu, Harem bölümlerinden oluşur. Sadece Muayede Salonu 2 bin metrekarelik bir alanı kaplar.

   Beylerbeyi Sarayı 1864-1865 yılları arasında Mimar Nikoğos Balyan tarafından yapılmıştır. Günümüzdeki hali Abdülaziz dönemini yansıtıyor. Beylerbeyi Sarayı aynı zamanda II. Abdülhamit'in son yıllarını geçirdiği saray olarak da bilinir. Günümüzdeki arazisine göre, eski arazisinin çok büyük olduğu ve içerisinde geyiklerin gezdiği bilinir.

    Yıldız Sarayı 1865-1866 yıllarında Agop ve Sarkis Balyan tarafından yapılan sarayın son düzenlemesi d'Aranco tarafından yapılır.
Büyük ve Küçük Mabeyn, Harem, Cihannüma Köşkü, Yaveran Dairesi, Çit Kasrı, Malta, Çadır ve Şale Köşkü ve Ertuğrul Tekkesi gibi yapılardan oluşur.
  Çırağan Sarayı 1872 yılında Sarkis Balyan tarafından yapılmıştır. Ancak Çırağan Sarayı Osmanlının Meşrutiyet Meclisi iken 1910 senesinde yanmış ve kül olmuştur.

  Günümüzde orijinal halini değil yeniden yapılmış halini görüyoruz. Çırağan Sarayının cadde tarafındaki koruya geçişi sağlayan köprüsü ise günümüzdeki tek örnektir.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
TÜRK MİTOLOJİSİ I. KURT OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/YjCj0A6
TÜRK MİTOLOJİSİ II. GEYİK OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/GiSihqC
TÜRK MİTOLOJİSİ III AĞAÇ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/L47FleY
TÜRK MİTOLOJİSİ IV. DEMİR OKUMAK İÇİN TIKLAYIN http://bc.vc/LY1YiBX
YEDİ UYURLAR (ESHAB-I KEHF)LİNK → https://lnkload.com/2eYha