Ana içeriğe atla

YEDİKULE ZİNDANLARI

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!    
Yedikule Zindanlarının bulunduğu yerde asırlar önce I. Theodosius'in yaptırdığı zafer takı vardı, bu tak M.S. 412'de şehrin giriş kapısı haline geldi. Ardından zafer takının II. Theodosius tarafından sağ ve sol tarafına kule eklenerek kara surlarına bağlandı. Bu kapıdan genellikle zaferden dönen imparatorlar geçerdi, kapının kemer ve cephesi altın yaldızlarla süslüydü; bugün altın yaldızlardan bir eser kalmamasına rağmen bu kapı "Altın Kapı" olarak anılmaktadır.
    Kulelerden biri Bizans zamanında mâhkum ve tutuklular için kullanılırdı ve burada çeşitli işkence aletleri, kuyular ve hücreler vardı. Osmanlılar zamanında da önemli tutuklular, çeşitli hanlar, savaş yapılan devletlerin elçileri için kuleler hapishane olarak kullanılmıştır.
    Siyaset odasının salonunda  "Kanlı Kuyu" adlı dar ve derin bir kuyu bulunmaktadır. Mâhkumlar bu kuyunun kenarında idam edilir ve başları kuyuya atılırdı. Kanlı  Kuyu'nun dibinde denize uzanan tünel bulunurdu, şimdilerde tünel tıkalıdır. Kesilen başlar bu tünel yoluyla denize ulaşırdı. 
    Siyaset odasından çıktıktan sonra Genç Osman'ın idam edildiği odaya giden dar bir merdiven çıkılır. Bu oda 9 metrekarelik penceresiz bir odadır. Önceleri demir kapısı vardı ama zamanla kapı çürüdüğünden şuan kapı bulunmamaktadır.  Bu odanın ilerisinde ise işkence odası vardır. İşkence odasında zamanında iğneli fıçılar bulunurdu. 20 metrekarelik bu oda penceresiz ve yüksek tavanlıdır. 
     Fatih Sultan Mehmet tarafından hisara çevrilen Yedikule Zindanları yüzyıllarca kapalı tutulmuş, ilk olarak Genç Osman idam edilmiştir. 
7 Kule İsimleri

Zindan Kulesi

Genç Osman Kulesi

Hazine Kulesi

III. Ahmet Kulesi

Cephanelik Kulesi

Bayrak Kulesi

Top Kulesi

 *Günümüzde müze olan Yedikule Zindanları diğer adıyla Yedikule Hisarı ziyarete şuan kapalıdır.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!