Ana içeriğe atla

VEZÜV YANARDAĞI "CEHENNEM BACASI"

 
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
 Vezüv Yanardağı İtalya'nın özellikle Napoli kentinin sembolüdür. Vezüv Dağı Napoli'nin güney doğusunda 1280 metre yüksekliğinde ve halen aktif olan bir yanardağdır. Kötü ününden dolayı birçok Papa,Vezüv'ü "Tanrının gazap çeşmesi" ya da "İbret Dağı" şeklinde adlandırır. Ortaçağ'da "Cehennem bacası" diye anılmıştır.
     Romanlı kumandan Plinny, yeğeni Plinny'i dinlememiş ve rotasını Pompei şehrine çevirerek ölüme gitmiştir. Misenium burnuna giderek faciayı belgeleyen ve saat saat kaydeden Yeğen Plinny olmuştur. Bu belgeler yüzyıllar sonra Fransa'da bir kütüphane'de bulunmuş ve çevrilerek günümüze ulaşmıştır. Bu sayede Pompei şehrinde neler olduğunu bilinmektedir.
MS. 24 Ağustos 79 tarihinden saat 10.30 'da Vezüv yanardağı aktif hale gelmiştir. Yaklaşık 30 dakika içinde yanardağın eteklerinde olan Pompei ve Herkulaneum'a volkanik taşlar ve küller yağmaya başlamıştır. Bir saat içinde ilk olarak Herkulaneum yok olmuştur.
*HERKULANEUM
25 Ağustos saat 05.30'da Pompei şehri kül yağmuru yüzünden havasız kalır. Bu kül yağmuru her iki kenti günümüze kadar koruyan doğal bir koruma kalkanı sağlar ve akşam saat 19.00'da meydana gelen dev lav akıntısı bütün kenti yok eder. Yaklaşık 200 bin insan hayatını kaybetmiştir. İki gün süren yanardağ faaliyeti sonunda yerin 7-8 metre altına gömülmüşlerdir.
*POMPEİ 
   1748 yılında tesadüfen keşfedilene kadar kayıp olan Pompei ve Herkulaneum, bu tarihten itibaren arkeolojik kazıların merkezi haline gelmiştir. 1961'de yapılan kazılarda çok sayıda evde, kendini eve kapatıp güvende zanneden ama havasızlık ya da çatı çökmesi sonucu ölen insanlara rastlanmıştır. Patlamadan önce pişirilen ekmekler fırında ilk günkü halde bulunmuştur.
*POMPEİ KAZILARINDA BULUNAN PİŞMİŞ EKMEK 
Zaten günümüzde Pompei şehrini önemli hale getiren, kentin yanardağ felaketinden sonra olduğu gibi taşlaşarak kalmasıdır.
                                               
                     



                      
 *TAŞLAŞAN İNSANLAR VESUVİUS NATIONAL PARK
 
Bölge Unesco tarafından Dünya Tarih Miras'ı kapsamında koruma altındadır. 1995'te Vezüv'ü ziyarete gelenler için Vezüv Ulusal Parkı kurulmuştır.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!