BAŞKOMUTAN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
Kurtuluş Savaşı'nın ağırlığı taşıyan en önemli cephe Batı Cephesiydi. 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunanlıların İzmir'i işgali ile ilk direnmeler başladı. Yunanlıların arkasında İngilizlerin desteği vardı, İngiltere'nin amacı İtalya'yı saf dışı bırakıp daha kolay denetleyebileceği Yunanistan'ı bölgede egemen duruma getirmekti.
Kuva-yi Milliye Birlikleri Yunanlılara karşı ilk direnmeyi gösterdi. Sivas Kongresi sonrası bu birlikler Ali Fuat (Cebesoy) Paşa komutasına bağlı 20. Kolordu'ya bağlandı. Yunan ilerlemesi ilk olarak İnönü sırtlarında, İsmet Paşa komutasındaki birlikler ile durduruldu. I. ve II. İnönü savaşlarından sonra 20 Temmuz 1920 tarihinde saldırıya geçen Yunan ordusu Doğu Trakya'yı çok kısa sürede işgal etti. Kütahya-Eskişehir Muharebeleri sırasında 20 Temmuz 1921'de Eskişehir düştü.
*Zafer Tepe'den Duatepe'de devam eden muharebeleri takip ederken yaveri Salih Bey (Bozok) ile birlikte, 9 Eylül 1921
TBMM, 5 Ağustos 1921'de Mustafa Kemal Paşa'yı üç ay süre ile olağanüstü yetkilerle Başkomutanlığa getirdi ve savaşın kaderini belirleyecek olan o meşhur sözünü söyledi "Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır; o satıh, bütün vatandır." Sakarya Nehri'nin doğusunu geçen Yunan kuvvetleri Ankara'yı tehdit etmeye başladı. 23 Ağustos 1921'de Dünya Harp tarihinin en uzun meydan savaşı olan Sakarya Meydan Muharebesi resmen başlamış oldu.
22 gün 22 gece süren savaşta Yunan kuvvetlerinin saldırı gücü kırıldı. Sakarya'nın batı kıyısına çekilmek zorunda kaldılar. 13 Eylül 1921'de Sakarya'da kazanılan bu zafer Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası oldu. Yunanlılar bu savaştan sonra bir daha taarruz gücünü bulamadı. Savaşın ardından Fransa ile imzalanan Ankara itilaf namesi ile Güney Cephesi'ndeki çatışmalar son buldu. TBMM tarafından Mustafa Kemal Paşa'ya "Gazi" ve "Mareşal" rütbeleri verildi.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!