Ana içeriğe atla

1848 DEVRİMLERİ

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!   
1815'ten beri Avrupa, Fransız ihtilalinin sarsıntısı olan özgürlükçü hareketler ve milliyetçi isteklerle çalkalanıyordu. Özgürlükçü ve muhafazakar alt sınıf sürekli çalıştığı İsviçre'nin yanı sıra, Palermo ve Napoli de Paris'ten önce ayaklandı. Her ayaklanma kısa sürede zaferle sonuçlanıyor ve bu zaferler devrimcilerin kendi aralarında bölünmesine yol açıyordu. Bu dönem Liberalizm, Sosyalizm, Romantizm gibi akımların ortaya çıkmasını sağladı.
*EVRENSEL VE TOPLUMSAL BİR CUMHURİYET İN ALEGORİSİ, FREDERİC SORRİEU'NÜN ESERİ
    Özgürlükçü ve Milliyetçi gruba karşı 1815'te İngiltere, Rusya, Prusya ve Avusturya'nın oluşturduğu dörtlü ittifak yani Metternich sistemi Avrupa'ya damga vurdu. Metternich sistemi sansür ve baskı önlemlerine başvurdu. 1820'de Napolili özgürlükçüler Kral Fernando'ya karşı başkaldırınca Metternich orduları üzerlerine gönderildi. İspanya'da ordunun bazı bölümleri anayasa isteyince Kral XVIII. Louis aynı şekilde ülkeye müdahale ettirdi. Bu dörtlü ittifak, Latin Amerika'nın bağımsızlığını elde etmesinden sonra ağır bir darbe aldı. Ardından 1830 Paris devrimi ile ittifak iyice sarsıldı. Belçika aynı yıl bağımsızlığını ilan edince özgürlükçü kamp ikiye bölündü. Rusya 1831'de Polonya ayaklanmasını sıkı bir şekilde bastırdı. İtalya'da yarımadayı birleştirme düşünceleri Avrupa'yı büyük bir sarsıntının içine soktu. Avusturya İmparatorluğu'nda ise Macarlar, Slavlar ve Lombardia halkları ortaya çıktı. Avrupa'daki bu karışıklık 1847'de İsviçre'de çıkan iç savaşla doruk noktasına ulaştı ve Avrupa 1848'de büyük bir devrim dalgasının içine girdi.
*1848 Fransız Devrimi
   23 Şubat 1848 Fransa'da 16 göstericinin askeri birlikler tarafından öldürülmesi halkı galeyana getirdi ve Paris halkı ayaklandı. 25 Şubatta Cumhuriyet ilan edildi. Hükümet, köleliği ve siyasi suçlar için idam cezasını kaldırdı, erkekler için oy kullanma hakkı tanındı, basın özgürlüğü onaylandı ve işsizler  için ulusal atölyeler kuruldu. Ancak bu cumhuriyet dönemi fazla uzun sürmedi ekonomik sıkıntılar yeni rejimin sırtına yük oldu. 120.000 işsiz için çok önemli olan ulusal atölyelerin kapatılmasına karar verildi. 23-26 haziranda Paris halkı ayaklandı. 3500 kişi öldürüldü çoğu çatışmalardan sonra kurşuna dizildi. 15.000'den fazla kişi tutuklandı, tutukluların çoğu Cezayir'e sürgüne gönderildi. Basın özgürlüğü kısıtlandı. Fransa'da coşkulu Cumhuriyet dönemi böylece sone eriyordu.
*BARİKAT, ERNEST MEİSSONİER'İN ESERİ 1848
     Paris'teki Şubat Devrimi, 1848 haziranına kadar, Almanya, İtalya ve Avusturya'ya yayılan Devrim dalgaları yarattı.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!