Ana içeriğe atla

YÜZ YIL SAVAŞLARI

Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
 YÜZ YIL SAVAŞI 
 Genel olarak 1337'de başlayıp 1453'te bittiği kabul edilen Yüz Yıl Savaşları, görünürde feodalite ve hanedan savaşlarıydı. Feodal olma sebebi, İngiltere kralının aynı zamanda Arquitania Dükü olmasıydı. Hanedan savaşı olma sebebi ise, Fransız baronların, Fransa kralı IV. Charles'ın ölümünün ardından İngiltere kralı III. Edward'ı değil, VI. Philippe'i seçmeleridir.
   Fransa'nın toprakları olan ama ekonomilerinin temeli İngiliz yününe dayanan Arquitania ve Flandre'daki olaylar 1294'ten itibaren iki ülke arasındaki gerginliği iyice arttırdı.  İlk saldırıyı başlatan İngiliz orduları Crecy'de Fransızları yendi ve Calais'yi ele geçirdi. İngilizler Fransa kralı II. Jean'ı esir aldı. Çaresiz kalan Fransızlar 1360'da Brêtigny Antlaşması ile çok büyük toprak kayıpları verdi. Bu antlaşmadan sonra İngilizlerle çarpışmaktan kaçınan Fransa  kuşatma harekatı yöneterek kaybettiği pek çok toprağı 1374'te geri aldı. Prensler arasındaki mücadeleyi fırsata çeviren İngiltere kralı V. Henry yeniden Fransa üzerine yürüdü ve Azincourt savaşını kazanarak Normandiya'yı 1415'te ele geçirdi.  Jeanne d'Arc'ın coşkusuyla yeniden birleşen Fransızlar Orleans'ı kurtardılar ancak Jeanne d'Arc İngilizler tarafından yakıldıktan sonra İngilizlerle Arras Antlaşması (1435) imzalandı.
    Fransızlar 1435'ten itibaren orduda reform yaptı ve güçlü bir topçu sınıfı kurdu. Bu sayede önce Paris'i (1436), Normandiya'yı ( 1450) geri aldılar, böylece Yüz Yıl savaşı arada antlaşma olmadan fiilen bitmiş oldu.
YÜZ YIL SAVAŞLARI'NIN SONUÇLARI
   Yüz Yıl savaşları iki ulusun doğmasına neden oldu. XIV. yy başlarında İngiltere'de aristokrasinin dili hala Fransızca'ydı ve bütün devlet işlerinde  Latince'den sonra gelen ikinci dil olan Fransızca  kullanılıyordu. Fransa ise krallık topraklarının dışında birçok prensliği barındıran kralın uzak ve yabancı olduğu bir konumdaydı.
    Fransızlar krallık ordularına katılmayan bütün prensliklere hangi ulustan olursa olsunlar "İngilizler"  demeye başladı. İngilizler ise sonunda kendi dillerini ortaya çıkardı ve Fransızca'yı reddettiler. XIV. yy sonlarında, John Gower ve Geoffrey Chaucer gibi ilk şairlerle bir İngiliz edebiyatı doğdu. Savaş sona erdiğinde İngiltere ve Fransa'da artık gerçek iki ulus vardı.
    Savaşın mali yükü artan vergilere ve çapulcuların yağmacılığına sebep oldu. 1348'de Avrupa'da büyük bir veba salgını baş gösterdi bu salgınla köylüler arasındaki huzursuzluk iyice ortaya çıktı. 1381'de, İngiltere tarihinin ilk halk ayaklanması olan Köylü Ayaklanması ortaya çıktı.
     Yüz Yıl Savaşları, şövalye savaşlarından modern savaş yöntemlerine geçişin ilk adımıydı. Özellikle kuşatmaların temeli olan topçu sınıfı, Fransa'da ilk kez bu savaşlar sırasında kuruldu. Savunma amacıyla yapılan müstahkem şatolar, kaleler ve surlar o dönem mimarlığının gelişmesinde önemli rol oynadı. Orduların silah ihtiyacını karşılamak için ve büyük döküm topları yapmak için demir madeninde yeni teknikler gelişti.

ÖNEMLİ TARİHLER

1337  İngiltere Kralı III. Edward, Guyenne'e el konulmasına karşılık kendini Fransa kralı ilan etmesi.

1346  Fransa Kralı V. Philippe'in ordusu Crêcy'de yok edildi.

1346   III. Edward Calais'yi ele geçirdi.

1356   Poitiers bozgunu Fransa'da ciddi krize yol açtı ve milli meclis toplandı.

1358   Vergi yükü altında ezilen Fransız köylüleri ayaklandı.

1360   III. Edward Fransa tahtından vazgeçer ama antlaşma şartlarını imzalamaz.

1388-1411  Düşmanlıkların sona ermesi.

1407   Jeanne'ın kışkırtması ile Charles'in kardeşi öldürülür.

1415   Azincourt'da Fransızların bozguna uğraması.

1419   Jeanne, Montereau'da Charles'ın adamları tarafından yakılarak öldürülür.

1436   Fransızlar Paris'i ele geçirir.

1450   Formingny Savaşı ve Normandiya'nın fethedilmesi. 

1453   Castillon Savaşı ve Guayenne'ın Fransa kralı tarafından fethedilmesi.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!