Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!
ABDÜLHAMİT İBN TÜRK9. yüzyılda yaşamış sayı ve cebir alanlarında çalışmış Türk Matematikçi, Harezmi ile çağdaştır. Katışık denklemler ile ilgili kitabında 2. derece denklemleri çözmüştür.
SABİT İBN KURRA
Batlamyus'un Almagest eserine yorum yapmıştır. Çinlilerden sonra sihirli kareleri inceleyen ilk matematikçidir. Yunan bilim adamlarının eserlerini Arapça'ya çevirmiştir.
KERECİ
10 ve 11. yüzyıl arasında Bağdat'ta yaşamış ünlü matematikçilerden biridir. Belirli ve belirsiz denklemler, üslü çokluklar, aritmetik işlemler üzerine çalışmıştır. 3. derece denklemlerin çözümünü inceler.
ÖMER HAYYAM
Astronomi, fizik, matematik, cebir ve tıp alanında çalışmıştır. Risale-i Cebir eserinin 1851'de batı dillerine çevrilmesiyle dünya çağında tanınan matematikçi olmuştur. Rubaileri ile şair kimliği ön plana çıkmıştır. Hayyam üçgenine adını vermiştir. İsfahan'da kurulan Melikşah Gözlem evine müdür olmuş ve güneş takvimi hazırlamıştır.
FERGANİ
Memun döneminin en önemli astronomu olan Fergani, astronomi üzerine kapsamlı eser yazan ilk bilim adamıdır. Astronomi Esasları isimli eseri birçok kez Latince'ye çevrilerek, Ünlü İtalyan şair Dante Alighieri eserden etkilenmiştir. İlahi komedya'da yer alan evren görüşü Fergani'den alınmıştır.
BATTANİ
Bugüne ulaşan tek kitabı Zic-i Sabi adlı kitabıdır. Güneş yılını 365 gün 5 saat 46 dakika 24 saniye olarak hesaplar. Gerçek astronomi cetveli hazırlayan ilk bilim adamıdır. Modern bilim dünyası Battani'nin bilime olan katkılarından dolayı Ay'daki bir bölgeye batı dillerinde geçen adı olan "Albategnius" adını vermiştir.
EBU'L VEFA EL BUZCANİ
Trigonometri kitapları yazmıştır. Ay hareketlerini ve Yıldızları inceler. Altı trigonometrik oranı ilk kez Ebu'l Vefa keşfeder. Ay üzerindeki kriterlerden birine "Abul Wafa" adı verilmiştir.
NASIRUDDİN TUSİ
İlhanlı hükümdarı Hülagu Han'ın kurdurduğu Meraga gözlem evinin kurucusudur. el Zic el İlhani adlı eseri astronomi açısından önemlidir. Tusi çifti adı verilen modeli vardır. Copernik tarafından kullanılmıştır.
İBN-İ SİNA
Mekaniğin öncü bilim adamıdır. "Kasri meyil" yani cisimlerin hareket etme isteğini bulur. Bir cisim harekete başlayınca engellenene kadar hareketini sürdürecektir.
Optiğin öncü bilim adamıdır. Tüm zamanların en büyük optikçisi kabul edilir. Kitap el Menazir (Görüntüler Kitabı) adlı eseri vardır. Gözışın teorisini çürüterek, nesneışın teorisini kanıtlar. Gökkuşağı oluşumu, karanlık oda gibi konuları bilim dünyası ile tanıştırır.
KEMALÜDDİN EL FARİSİ
Tenkih El Menazır (Optiğin Düzeltilmesi) adlı eseri vardır. Optiğe en büyük katkısı gökkuşağını ilk kez doğru açıklayan bilim insanıdır.
Bizi instagram adresimizden takip edebilirsiniz. "@tarihinicinden4" takip etmeyi unutmayın!!!